Loslaten is mooi en moeilijk…..

loslaten

Vorige week was het de week van de open dagen bij middelbare scholen in Amstelveen. Kijkend naar welke vervolg opleiding aansluit bij het kunnen van het kind en niet te vergeten de voorkeur van de nieuwe leerling, zijn er veel keuzes die gemaakt moeten worden. De ene school spiegelt het nog mooier voor dan de ander. Gelukkig hebben wij deze periode allang achter de rug, maar moeilijk blijft het wel.

Niet alleen de keuze voor een andere school is belangrijk, ook de keuze voor een goed en betrouwbaar vervoermiddel is een onderdeel van het proces.  En gelukkig is de fiets nog steeds keuze nummer 1 als het gaat om de “brugpiepers”. Door weer en wind op de fiets, met ze alle om 8 uur ’s morgens naar school. Afspreken bij het stoplicht op de hoek en dan met je zware rugzak op weg. Elke dag geniet ik weer als ik die stroom voorbij zie rijden op weg naar weer een dag blokken in de schoolbanken.

Afgelopen zaterdag was het “wij zoeken een goede schoolfiets” dag. Complete gezinnen komen dan in de winkel. Vaak weten de kinderen al precies wat ze willen. Tijdloos is het kijken naar anderen, want zeker in deze leeftijd wil je niet anders zijn dan de andere. Dus rijd bijna iedereen op een transportfiets. En dat is niet zo makkelijk uit hun hoofd te praten, als het een keuze is waar de ouders niet achter staan. Daar komt dan onze ervaring weer om de hoek kijken om zowel kind als ouders een goed alternatief aan te bieden.

Het uitzoeken van een middelbare schoolfiets is ook een van die momenten dat, vooral moeders, het soms wel eens te kwaad krijgen. Je gaat je realiseren dan jouw kind ineens groot wordt. Dit proces heb je al eens meegemaakt toen ze kun eerste fiets kregen maar weer word je met de neus op de feiten gedrukt. Kleintjes worden groot. Zeker als de ouders kijken naar de verschillende type fietsen, schrikken de meeste van de grootte van de fiets. “Dat gaat hij nog niet redden hoor!”

Voelen en de fiets uitproberen is hét belangrijkste onderdeel om de angst bij kinderen en ouders weg te nemen. Lekker buiten opnieuw leren fietsen op een fiets (waarmee je moet doen tot je gaan scooter rijden) zien wij ook een van onze taken. Uitleggen hoe je het makkelijkst kan opstappen en wat je moet doen voor een stoplicht, zijn essentiële onderdelen van een goed advies voor zowel kind als ouders.

Als er buiten dan gereden wordt (dat mag op de stoep, veiligheid voor alles) zien we vaak een o zo trotse blik in de ogen van de kinderen, en ouders die een klein beetje melancholisch worden, omdat hun kind al zo groot geworden is. Weer een stukje loslaten…….

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s